HR EN DE FR RU AR
Kontakt

Grbić d.o.o.
Mlinska 90
34000 Požega
Hrvatska

tel: +385 (34) 274 644
tel: +385 (34) 274 634
fax: +385 (34) 274 304

grbic@po.t-com.hr

Ulaganje u budućnost
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Izaberite jezik: HR EN DE FR RU AR

Novosti

EDUKACIJSKA RADIONICA - ZAČINSKO BILJE

"Ljekovito bilje potiče apetit i dobro djeluje na želudac. Kad se stavlja kao začinsko sredstvo neutralizira teška jela. Svojim aktivnim tvarima čini jelo probavljivijim što je njegov glavni zadatak. Nekom pomaže oko želučanih problema, a djeluje pozitivno na bubrege, žuč i pluća", rekla je viša stručna savjetnica za ekološku poljoprivredu u Savjetodavnoj službi Podružnice Požeško-slavonske županije,  Snježana Pešut Pilon na jučerašnjoj radionici o začinskom i ljekovitom bilju u prostorima firme Grbić d.o.o.Snježana Pešut Pilon nam objašnjava kako sluzasto ljekovito bilje kao što je sljez djeluje pozitivno na pluća, a gorke biljke kao stolisnik i menta su za želudac. Najljekovitija biljka na našem području je kopriva, a nakon nje slijede maslačak, šipak, bazga i ostale.

- Ljekovito bilje je zajednički naziv za bilje koje nema mirisa i okusa kao turica ili petrovac i za začinsko i aromatično bilje. Imam osjećaj da se to bilje sve više koristi. Gotovo svi ljudi u vrtovima imaju ljupčac, majčinu dušicu, vlasac i puno vrsta luka koji se mogu koristiti kao začinsko bilje - priča nam Snježana pokazujući zanimljive vrste ljekovitog bilja koje su iz njenog vrta.

- "Satureja montana" (primorski vrisak) samoniklo raste u Dalmaciji, ali sve je toplije, klima se mijenja i ove biljke se lako uzgajaju u našim vrtovima i dalje oživljavaju reznicama. Čubar - "satureja hotenzis" je jednogodišnja biljka i vrtna vrsta montane. Djeluje umirujuće, a u narodnoj medicini se koristi za liječenje želuca i crijeva – objašnjava nam Snježana. 

Neke od biljaka koje je izložila na predavanju su i komorač, kadulja, čubar, rutvica, nepeta, majčina dušica, vrisak, matičnjak, božje drvce, smilje, origano, menta, ružmarin i drugi.

- Komorač kao samonikla mlada biljka je izdašna i njen korijen se može koristiti. Njegovi listovi u ovo toplo vrijeme jako brzo rastu i vrlo je aromatičan. Koristio se kao prirodni lijek kod probavnih tegoba i prehlada. Smilje je također vrlo zanimljiva biljka, ima jako fin miris, ali služi za eterična ulja ili macerate. Do sada se nije koristila kao začinska – priča nam Snježana.

Kaže kako postoje i takozvane "biljke zamke" koje imaju jako lijep miris, ali se ne koriste se kao začinsko bilje. Jedna od njih je biljka kariopteris koja kad se istrlja ima lijep miris, cvjeta u srpnju i ima istu boju kao i lavanda. 

- Još davno je Hipokrat rekao "Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek tvoja hrana". Ovo su sve izvrsne biljke pune vitamina, koje je jako zanimljivo promatrati kako rastu u prirodi, a i njihov uzgoj je sve popularniji – rekla nam je Snježana.

- Na našim predavanjima formirala se grupa ljudi koji su pokazali interes za to što jedemo i na koji način spravljamo tu hranu. Svi začini koje proizvodimo u vrtu su ljekoviti. Od majčine dušice, origana, nane, oni se ubrajaju u jednu i drugu skupinu biljaka. To su sve biljke koje možemo uzgajati na svojim balkonima i malim okućnicama. Ova tema pobudit će veliko zanimanje onih koji vode računa o tome što jedu i sve sljedeće teme će biti kronični redoslijed toga  –  rekla je direktorica firme Grbić d.o.o., Nives Lovrić.
 

Tekst i slike preuzeti sa: http://www.034portal.hr/clanak.php?id=21663&naslov=ljekovito-i-zacinsko-bilje--djeluje-pozitivno-na-zeludac--bubrege--zuc-i-pluca