HR EN DE FR RU AR
Kontakt

Grbić d.o.o.
Mlinska 90
34000 Požega
Hrvatska

tel: +385 (34) 274 644
tel: +385 (34) 274 634
fax: +385 (34) 274 304

grbic@po.t-com.hr

Ulaganje u budućnost
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Izaberite jezik: HR EN DE FR RU AR

Novosti

Edukacijska radionica - smoothie

Sirovo povrće i voće i druge namirnice su zdrave i potrebne, ali ljudska prehrana se ne može sastojati samo od biljne hrane. Na ovaj ćemo način u organizam unijeti veće količine celuloznih vlakana, kalija, željeza i natrija, te vitamine C, A I B. Ovdje ne treba zaboraviti da na ovaj način preskačemo proces žvakanja hrane koji je izuzetno važan za zdravu prehranu. Naime, već u ustima pri žvakanju hrane, izlučuju se enzimi koji pomažu razgradnju ugljikohidrata. No, još je važnije da žvakanjem šaljemo signal želudcu da se pripremi za probavu hrane.

Osim toga moramo znati da se i sve namirnice ne bi trebale jesti sirove jer takve oslobađaju  prirodne otrovne tvari koje posjeduju. Neke namirnice, kao špinat, vlasac, list cikle, blitva i peršin sadrže oksalnu kiselinu koja može biti iritantna za probavni trakt. Također blokira apsorpciju kalija i željeza i tako pomaže stvaranju bubrežnih kamenaca. Oksalna kiselina se potpuno eliminira kuhanjem.

Sirove namirnice su vrlo zdrave i treba ih jesti uz svaki obrok. Prvenstveno zbog tvari koje djeluju kao antioksidansi. To znači da nas štite od bolesti i preranog starenja, štite nas od upala. One smanjuju kiselost tijela  i tako čiste tijelo i probavni sustav.

Smoothi je koristan i može biti jedan dnevni obrok, ali ne osnovni  način ishrane.

Preuzeto sa: http://pozega.eu/smoothi-ne-smije-biti-nacin-ishrane/